Wil je weten hoe in je gemeente wordt omgegaan met het beleid ten aanzien van kwetsbare groepen? Zoek je de juiste begeleiding om mensen mee te krijgen in een veranderproces? Wil je de samenwerking aangaan of bevorderen met andere partijen? Wil je laten onderzoeken wat de gevolgen zijn van middelengebruik? Ervaren burgers in je gemeente overlast? Maak je je zorgen over hoe je instelling om kan gaan met toekomstige ontwikkelingen?
Al ruim 25 jaar bieden de adviseurs en onderzoekers van Breuer&Intraval ondersteuning aan organisaties en instanties die met vragen rondlopen. Daarbij is de vraag, en dus ook de aanpak, nooit hetzelfde en wordt altijd samen met de opdrachtgever verkend welke methodiek het best aansluit bij een vraagstuk. Onze adviseurs en onderzoekers kunnen je hierbij helpen. Wij komen graag met je in contact om je vraag door te nemen. Hieronder beschrijven wij onze unieke werkwijze.
We vertrouwen in wetenschappelijke methodes om maatschappelijke vraagstukken waarbij de mens centraal staat te onderzoeken en hierover te adviseren. Ons vertrouwen in de wetenschap is gebaseerd op het vinden van bewijs. We hechten veel waarde aan het leveren van gedegen onderzoek waarop gefundeerd advies kan worden gemaakt en waar praktische aanknopingspunten uitrollen.
Wij doen ons onderzoek graag in nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers. Alleen samen komen we tot een oplossing bij ingewikkelde vraagstukken. Tenslotte moeten opdrachtgevers met het eindresultaat aan de slag. Door de opdrachtgever mee te nemen in de bevindingen en op een heldere en duidelijk manier uit te leggen hoe we tot de bevindingen zijn gekomen, is het eenvoudiger om de resultaten te implementeren. Bovendien weet de opdrachtgever vaak waar gevoeligheden spelen en waar onze onderzoekers dus rekening mee moeten houden.
Als laatste, maar eigenlijk de belangrijkste reden waarom wij dit werk doen, is het ondersteunen van de doelgroep. We vinden het van groot belang dat de doelgroep waar het om gaat zoveel mogelijk bij het onderzoek wordt betrokken. Denk hierbij aan bewoners van een wijk, dak- en thuislozen, coffeeshopeigenaren en slachtoffers van huiselijk geweld. Alleen door samen met deze mensen te kijken naar het vraagstuk, kunnen we ze verder helpen. Wij staan voor een mensgerichte aanpak en sociale betrokkenheid.
In elk onderzoek dat wij doen staat de mens centraal. We halen onze informatie zo dicht mogelijk bij de bron op. We spreken niet alleen over mensen, maar vooral met mensen. We laten niet alleen de deskundige aan het woord, maar gaan ook in gesprek met (kwetsbare) burgers, drugsgebruikers en delinquenten. Zo ontstaat een compleet beeld met alle benodigde informatie om belangrijke keuzes met maatschappelijke impact te maken. We onderzoeken niet vanachter ons bureau, maar gaan het veld in. Alleen dan komen de echt relevante uitkomsten voor mens en samenleving naar boven. Onze onderzoekers zijn geen ‘uitzoekers’, maar academisch geschoolde wetenschappers die zich sterk maken voor gedegen onderzoek op basis van bewezen wetenschappelijke methoden en technieken. Al onze medewerkers zijn inhoudelijk sterk op een groot scala aan onderwerpen en verkiezen waarheidsvinding boven alles. In een steeds complexere samenleving zien wij het als onze plicht om onderzoeksresultaten op een begrijpelijke wijze naar de praktijk te vertalen, zodat deze niet in een la verdwijnen en verloren gaan.
Wat de vraag ook is, wij verzamelen de gewenste informatie en leveren dit op overzichtelijke wijze aan, zodat je hier verder mee kunt. Of je niet zeker weet of je de juiste doelgroep in beeld hebt, evidence-based beleid wil maken op basis van data of simpelweg wilt weten wat er op een beleidsterrein in de rest van Nederland, Europa of de wereld speelt: wij kunnen helpen. Indien gewenst adviseren we over de vervolgstappen en formuleren we samen praktische actiepunten. Het in beeld brengen van informatie over een langere periode is ook mogelijk. Wat zijn de ontwikkelingen? Moeten we bijsturen of koers houden? Bij monitoronderzoek verrichten we periodieke metingen die we met elkaar worden vergeleken om veranderingen in beeld te brengen. Onze onderzoekers zijn sterk zijn in het in kaart brengen van cijfermatige (kwantitatieve) ontwikkelingen, die de basis vormen voor het monitoronderzoek. Wij voegen daar bij voorkeur ook een kwalitatieve component (bijvoorbeeld een documentstudie of diepte-interviews) aan toe, zodat we je niet alleen kunnen helpen om belangrijke ontwikkelingen en trends te signaleren, maar ook nader te kunnen duiden.
Werkt een interventie of maatregel? Waarom werken ze en onder welke condities? Met andere woorden: is het aannemelijk dat een beleid of project tot het gewenste resultaat leidt? Wij brengen zowel het uitvoeringsproces als de bijbehorende context in beeld. Aan de ene kant kijken we naar wat er door beleidsmakers is beoogd en aan de andere kant kijken we wat er daadwerkelijk gebeurt in de uitvoering. We maken hierbij vaak onderscheid tussen twee invalshoeken: wordt het uitgevoerd volgens plan, en hoe wordt het gewaardeerd en ervaren door betrokkenen? Uiteindelijk krijgen we een beeld van de resultaten van de beleidsinspanningen. Welke gewenste gevolgen zien we? Zijn er ongewenste gevolgen? En welke stappen kunnen worden gezet om deze ongewenste gevolgen te verminderen? De planevaluatie en procesevaluatie samen leveren handvatten waarmee een interventie of maatregel kan worden verbeterd. De kennis van onze onderzoekers kan helpen bij het ontwikkelen van een interventie, maatregel of aanpak van een maatschappelijk probleem. We worden regelmatig gevraagd om input te leveren en mee te denken.
Als organisatie kom je regelmatig voor een ingewikkelde uitdaging te staan. Soms kan het dan nodig zijn om iemand met een frisse blik mee te laten kijken. Wij vinden het belangrijk om organisaties en instanties ondersteuning te bieden bij deze vraagstukken. Dit doen we door het bieden van procesbegeleiding en projectleiding, advies te geven over de aanpak en door partijen en mensen samen te brengen.
Bij Breuer&Intraval hebben we kennisdeling hoog in het vaandel staan. Om deze kennis te delen zijn wij regelmatig te vinden op bijeenkomsten en congressen. Ook delen onze onderzoekers hun visie op maatschappelijke vraagstukken regelmatig op de blogpagina van onze website en social media. Verder verzorgen we voor verschillende doelgroepen presentaties in verschillende stijlen en helpen we bij het vertalen van data naar een factsheet, infographic of andere rapportagevorm. Door onze jarenlange onderzoekservaring zijn wij inmiddels uitgegroeid tot inhoudelijke experts op verschillende beleidsthema’s. We zijn regelmatig gespreksleider of mediator bij verschillende projecten. Ook organiseren wij op maat gemaakte onderzoeksworkshops op diverse beleidsterreinen, waarin zowel een onderwerp als een methode of techniek centraal kan staan.
We gebruiken verschillende methoden om antwoord te geven op je vraagstukken. Welke methoden worden gebruikt, is afhankelijk van je vraag. Door onze jarenlange onderzoekservaring weten wij goed welke methoden wij wanneer in moeten zetten. Soms is onderzoeksmethode voldoende, maar soms is een combinatie van methoden noodzakelijk om antwoord te krijgen op je vraagstuk.
Op deze website lees je meer over onze werkgebieden: onderzoek en advies. Ook delen we graag onze bevindingen met je. Heb je vragen of een vraagstuk dat om antwoorden vraagt? We horen graag van je!